Hier bent u: zinco.be > Energie- en groendaken

Energie- en groendaken

De combinatie van een zonne-energiesysteem met een groendak brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee ten opzichte van ‘normale’ platte daken met een zonne-energiesysteem. Zo zorgt het groendak voor de noodzakelijke belasting van de panelen zodat deze niet hoeven te worden vastgezet door middel van penetratie van de dakbedekking. Ook hoeft er geen rekening te worden gehouden met extra zware lasten die bijvoorbeeld betonblokken met zich meebrengen om het energiesysteem op zijn plek te houden.

Groendaken zorgen voorts voor een lagere omgevingstemperatuur op het dak in vergelijking met een kaal of met grind bedekt dak. Zonnepanelen presteren hierdoor beter: bij een te hoge temperatuur neemt hun de efficiëntie af. De combinatie met een groendak zorgt dus voor een beter rendement van het zonne-energiesysteem. Een driejarig onderzoek heeft dit gegeven met harde feiten kunnen aantonen.

Voorbeeld: oppervlaktetemperaturen gemeten tijdens een warme zomerdag:

Kaal dak met zwarte dakbedekking: de temperatuur loopt op tot ca. 80 graden

Een dak bekleed met een groendak: de temperatuur loopt op tot ca. 35 graden

Dit geeft een verschil van maar liefst 45 graden!

Voordelen van het gebruik van zonne-energie

De thermische isolatie van een gebouw kan worden geoptimaliseerd met een groendak zodat de zonne-energie kan worden gebruikt voor waterverwarming of als ondersteuning voor de verwarming van het gebouw.

ZinCo Solarbasis® SB 200

Met Solarbasis® biedt ZinCo een innovatief systeem dat zorgt voor een combinatie van zonne-energiesystemen met een duurzaam functionerend groendak.

De aluminium grondramen zorgen voor de perfecte hoek waaronder de panelen komen te liggen. Tegelijkertijd zorgen de grondramen ervoor dat de panelen hoog genoeg van het groendak worden getild. Hierdoor wordt de schaduw op de beplanting tot een minimum beperkt en krijgen de planten onder de panelen genoeg water en licht om te blijven functioneren.

Montage van de Solarbasis® SB 200

De montage van SB 200 is zeer eenvoudig. Op de dakbedekking wordt een beschermmat uitgerold waarop de SB 200 wordt neergelegd en uitgelijnd. De grondramen worden op de SB 200 vastgezet. Hierna worden de platen gevuld met de benodigde hoeveelheid substraat die voor de ballast zorgt om het systeem op zijn plek te houden. Nu kan de beplanting worden aangebracht en kunnen de zonnepanelen worden afgemonteerd.

Voor grote dakvlakken gebruikt men Fixodrain® XD 20 als onderlaag voor de Solarbasis®. Hierdoor kunt u snel grote dakvlakken begroenen en kunt u de Solarbasis® in elke gewenste hoek verwerken.