Hier bent u: zinco.be > Systeemoplossingen > Intensieve daken > Zomerweide

Zomerweide – Een onderhoudsvriendelijk dak met de uitstraling van wilde natuur

Van een intensief te belopen gazon tot een geurende en bloeiende weide met veel kruiden die dient als en een prima leefgebied voor dieren: met de Zomerweide is het allemaal mogelijk. De keuze aan beplanting is ruim en zal mede bepaald worden door de gewenste frequentie van onderhoud en de hoeveelheid bemesting.

Terwijl conventionele gazondaken een hoge substraatopbouw (minimaal 20 cm) kennen om zo voldoende water te kunnen bufferen voor het gras, kenmerkt de Zomerweide zich door een totale opbouwhoogte van slechts 15 cm. Dankzij ons nieuwe drainage-element Aquatec® AT 45 met geïntegreerde watergeefvoorziening is het mogelijk om slechts met 10 cm substraat een leefomgeving te creëren waarop de beplanting zich kan ontwikkelen.

Het basisprincipe van Aquatec® is vasthouden en verdelen van water. In de drainageplaat is een voorziening gemaakt waarin een druppelslang kan worden geklikt die voor de bevoorrading van water zorgt. Het speciaal ontwikkelde vochttransporterende ‘lontvlies’ DV 40 ligt met zijn ‘haren’ in het water zodat deze het vocht capillair naar het substraat kan brengen. Hierdoor kunnen de wortels van de planten naar behoefte water uit de drainageplaat halen.

De Zomerweide opbouw kan gebruikt worden op daken tot 5°, omkeerdaken en 0°-daken.

Systeemopbouw:

  • Beplanting type Zomerweide of gazon
  • Gazonsubstraat, 10 cm, glooiend aangebracht van 6 cm tot 20 cm
  • ‘lontvlies ’ DV 404
  • Aquatec® AT 45 met druppelslang 100-L1
  • Systeemfilter PV
  • Wortelwerend folie WSF 40 (mocht er een wortelvaste dakbedekking zijn toegepast dan kan deze laag vervallen)
  • Dakconstructie

 

Specificaties

 

Opbouwhoogte:

vanaf 15 cm

Waterverzadigd gewicht:

vanaf ca. 165 kg/m²

Waterbuffering:

vanaf ca. 65 l/m²