Hier bent u: zinco.be > Systeemoplossingen > Renovatie

De meest voorkomende redenen voor renovatie van een plat dak

Lekkage

Beschadigingen aan de dakbedekking kunnen leiden tot lekkage en daarmee schade aan het gebouw. Platte daken moeten daarom regelmatig onderhouden worden.

Verbetering van de thermische isolatie

Bij oudere woningen is de reden van renovatie vaak terug te vinden in de isolatie van het dak. Deze is niet goed of soms helemaal niet aanwezig. Energie-efficiënte isolatie zorgt niet alleen voor een beter milieu, maar geeft ook financieel voordeel in de vorm van lagere stookkosten.

De voordelen van een groen renovatiedak

Functie en Waarde

De aanleg van een groendak op een renovatiedak draagt bij aan waardebehoud van het gebouw. Het groen beschermt de dakbedekking tegen temperatuurschommelingen, UV-straling en andere mogelijke schade. Hierdoor krijgt de dakbedekking een langere levensduur. In de meeste gevallen verdubbelt dit zelfs.

Ecologie en Uiterlijk

Ook in ecologisch opzicht biedt een groendak veel voordelen. U creëert een nieuwe habitat voor dieren en planten en u loost minder en vertraagd regenwater op de riolering. Het groendak verbetert het microklimaat door fijnstof te binden en geeft verkoeling aan de ruimtes direct daar onder. Groene daken absorberen geluid en verminderen de reflectie daarvan. Ze reduceren ook mobiele straling. Tot slot zien groene daken er gewoon beter uit dan daken met zwarte dakbedekking of daken met alleen maar grijs grind.

Financieel

De kosten van een groendak zijn voor een deel terug te verdienen met fiscale voordelen of subsidies. Zo kunnen bedrijven gebruik maken van de MIA- en VAMIL-regeling die groene investeringen fiscaal aanmoedigen. Daarnaast promoten steeds meer gemeentes groene daken door middel van subsidies. Op dit moment kunt u in onder meer de volgende gemeentes gebruik maken van subsidie voor groene daken: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Leeuwarden, Nijmegen, Delft, Apeldoorn en Nieuwegein. Staat uw gemeente er (nog) niet bij, informeert u dan voor de zekerheid toch vooral naar de mogelijkheden.